Akaryakıta Rus ambargosu darbesi!

Yurt içi piyasalarda motorin ve benzin fiyatlarını yakından ilgilendiren brent petrol fiyatları arz ve tedarik sıkıntıları eşliğinde artmaya davam ediyor. Araç sahiplerinin ve yatırımcıların yakından takip ettikleri brent petrol piyasasında dalgalanmalar yaşanıyor. Küresel ekonomilerde yaşanan durgunlukla beraber OPEC+ ülkelerinin kasım ayı itibari ile 2 milyon varillik kesintiye gidecek olması piyasaları endişelendiriyor.

Geçtiğimiz haftalarda motorin fiyatlarına ardı ardına zamlar ve indirimler geldi. Motorinin fiyatının 30 liraya dayanmasının ardından yapılan indirimlerle fiyatlar aşağı çekildi. Bununla beraber petrol fiyatlarında da artışlar gözlendi. Akaryakıt fiyatlarındaki dalgalanmalarda uluslararası gelişmeler etkili oldu.

OPEC TOPLANTISI ARZ ENDİŞELERİNİ ARTIRDI
Eylül ayında OPEC+ ülkelerinin 5 Ekim tarihinde yaptıkları toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada, Kasım 2022'den itibaren geçerli olmak koşuluyla günlük petrol üretiminin 2 milyon varil azaltıldığı duyuruldu. Alınan karar arz endişelerinin artmasına neden oldu.

BRENT PETROL FİYATLARINDA ARTIŞ DEVAM EDİYOR
Brent petrolün varil fiyatı güne yüzde 0,15 değer kazanarak 91,35 dolardan başladı. Fiyatlanmalarda yaşanan artış ise arz daralması endişelerini beraberinde getirdi. Öte yandan Rusya’ya yönelik yaptırımlar da petrol piyasalarındaki dalgalanmalara etki ediyor. Avrupa Birliği (AB), 6'ncı yaptırım paketi kapsamında Rusya'dan deniz yoluyla ham petrol tedarikini 5 Aralık, rafine ürün tedarikini ise 5 Şubat itibarıyla tamamen kesmeyi planlıyor. Analistlerin açıklamalarına göre; yaptırımların etkileri hissedilmeye başlandı. Rusya'dan deniz yoluyla yapılan sevkiyatların, 21 Ekim'e kadarki 7 günlük dönemde son beş haftanın en düşük seviyesine gerilediği ifade edildi.

DOLARIN DEĞERİNİN ARTMASI PİYASALARI ALT ÜST ETTİ
Diğer yandan  dünyanın en büyük iki petrol tüketicisi ABD ve Çin'de yaşanana ekonomik dalgalanmalarda enerji piyasalarının diken üstünde kalmasına neden oldu. Fed’in gelecek ay açıklayacağı faiz kararı da petrol piyasalarına etki edecek. Bu gelişmelerle beraber dolar piyasalarda baskılayıcı rolünü sürdürüyor.

BRENT PETROL 100 DOLARIN ÜZERİNE ÇIKABİLİR
Öte yandan Oilprice’da petrol piyasalarını hareketlendirecek bir haber yer aldı. Buna göre brent petrol fiyatları 100 doların bile üzerine çıkabilir. Analistler Rusya’ya yapılacak olan AB ambargosunun fiyatları önemli ölçüde yükseltebileceğini ifade ediyor. Buna göre piyasa rus varillerini kaybedecek ve aralık ayında petrol fiyatları 100 doların üzerinde çıkacak. Bunun tüm dünyada enerji fiyatlarını etkilemesi bekleniyor.