Biden, petrol rezervlerini kısıtlayan tasarıya veto verecek

Joe Biden, ABD'de bulunan petrol rezervlerinin kullanımını kısıtlayan yasa tasarısını veto edeceğini açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden, Stratejik Petrol Rezervi'nden petrol satışını kısıtlayan bir yasa tasarısı gelirse veto edeceğini açıkladı. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre tasarının, Cumhuriyetçilerin 'aşırı politikalarının' bir parçası olduğunu söyledi ve öngörülen tasarının çalışan aileleri mali açıdan zor duruma düşüreceğini, sadece zengin vergi mükelleflerine ve büyük şirketlere fayda sağlayarak, ABD'nin mali açığını şişireceğini savundu.

AA'nın aktardığına göre Jean-Pierre, Rusya-Ukrayna arasındaki çatışmalara atıfta bulunarak, yasa tasarısının, ABD'nin enerji güvenliğini daha da tehlikeye atacağını ve enerji kıtlığına yol açacağını belirtti. Ayrıca 'ülkenin petrol çıkarma kabiliyetine müdahale ederek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in savaş amaçlarına yardımcı olacağını' söyledi.

'NEDEN MALİYETLERİ DÜŞÜRME KABİLYETİMİZİ ENGELLEMEK İSTİYORSUNUZ?'
ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm, yasanın başkanın acil durumlara yanıt vermek için ihtiyaç duyduğu yetkileri engelleyeceğini söyledi. Granholm, "Demokrat veya Cumhuriyetçi bir başkanın görevde olması umurumda değil, neden ülkenin acil durumlara müdahale etme kapasitesini ve bu acil durumların bir sonucu olarak maliyetleri düşürme kabiliyetimizi engellemek istiyorsunuz" dedi.

Senato'nun bu durumun önemini bilerek hareket etmesi gerektiğini dile getiren Granholm, ayrıca Biden'ın, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yükselen gaz fiyatlarını azaltmak için ABD'nin Stratejik Petrol Rezervi'ni kullandıktan sonra yeniden doldurabileceğine inandığını ifade etti. ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın ardından ABD'de hızla artan benzin fiyatları karşısında Mart 2022'de, ülkenin stratejik petrol rezervinden toplamda 180 milyon varilin üzerinde petrolün piyasaya sürülmesine izin vermişti.