"Enerjide yerli ve yenilenebilir enerjinin payı yüzde 60"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez "(TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) Ekim sonu itibarıyla elektrik enerjisi kurulu gücümüz 103.276 MWa ulaştı. 2022 Ekim sonu itibarıyla elektrik üretim tesisi 11.276'ya ulaşmıştır. 2022 yılının ilk dokuz ayında toplam elektrik üretimimizin yaklaşık yüzde 44'ü yenilenebilir enerji kaynaklarından, yüzde 32'si kömürden, yüzde 22'si doğal gazdan sağlanmış olup yerli ve yenilenebilir kaynakların payı yüzde 60 olarak gerçekleşmiştir" dedi.

Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Hedefimiz cumhuriyetin 100. yılında yerli gazımızı milletimizle buluşturmaktır” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK), Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu’nun (TENMAK) 2021 Yılı Kesin Hesap Kanun Teklifi, 2023 Yılı Bütçe Kanun Teklifi ve Sayıştay raporlarının görüşüldüğü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda bir sunum yaptı. Başkanlığını AK Parti Milletvekili Cevdet Yılmaz’ın yaptığı komisyonda konuşan Bakan Dönmez, ekim sonu itibarıyla elektrik enerjisi kurulu gücünün 103 bin 276 megavata ulaştığını belirterek, “2002 yılında 298 olan elektrik üretim tesisi sayısı, 38 katına çıkarak 2022 Ekim sonu itibarıyla 11 bin 276’ya ulaşmıştır. Elektrik üretimimizin kaynak bazında dağılımına bakıldığında; 2022 yılının ilk dokuz ayında toplam elektrik üretimimizin yaklaşık yüzde 44’ü yenilenebilir enerji kaynaklarından, yüzde 32’si kömürden, yüzde 22’si doğal gazdan sağlanmış olup, yerli ve yenilenebilir kaynakların payı yüzde 60 olarak gerçekleşmiştir” dedi.

“Hem ülkemizin iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik taahhütlerini yerine getiriyor hem de enerji arz güvenliğimizi sağlıyoruz”
İklim değişikliği ile mücadele çerçevesinde enerjide daha temiz kaynakların kullanılması ile dönüşüm yaşandığını ifade eden Bakan Dönmez, “Bu nedenle enerji üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının payını artırarak hem ülkemizin iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik taahhütlerini yerine getiriyor hem de enerji arz güvenliğimizi sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu yılın ilk 10 ayında işletmeye alınan elektrik üretim santrali sayısının yüzde 94’ünün yenilenebilir enerji kaynaklı olduğunu belirten Bakan Dönmez, yenilenebilir enerji kaynaklarının kurulu güç içindeki toplam payının ekim sonu itibarıyla yüzde 54,1 olduğunu söyledi. Türkiye’nin toplam yenilenebilir enerji kurulu gücü ile Avrupa’da beşinci, dünyada 12'ci sırada yer alarak yenilenebilir enerji alanında öncü olan ülkelerden biri olduğunu ifade eden Bakan Dönmez, “Hidroelektrikte Avrupa’da ikinci, dünyada dokuzuncu, jeotermal enerjide Avrupa’da birinci, dünyada dördüncü, rüzgar enerjisinde Avrupa'da yedinci, dünyada 12'nci, güneş enerjisinde ise Avrupa'da sekizinci, dünyada 16'ncı sırada yer almaktayız” diye konuştu.

Bakan Dönmez, yerli kömürün ekonomiye kazandırılarak Türkiye’nin enerji arz güvenliğinin sağlanması amacıyla yapılan arama çalışmaları sonucunda 2021 yılında taş kömürü dahil toplam kömür rezervinin 21 milyar tonu aştığını, üretimin ise 94,1 milyon ton olarak gerçekleştiğini ifade etti. Bakan Dönmez, son 20 yılda doğal gaz imkanı sundukları kişilerin sayısının 3 kattan fazla bir artışla 69 milyona yükseldiğini, 1,3 milyon olan doğal gaz abone sayısının ise 19,1 milyona çıktığını dile getirdi.

“DOĞAL GAZDA ARZ GÜVENLİĞİ NOKTASINDA BU KIŞI SIKINTI YAŞAMADAN GEÇİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”
Dönmez, şöyle devam etti:

“Boru hatları, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG), yüzer depolama ve gazlaştırma ünitesi (FSRU) tesisleri ve yer altı doğal gaz depolama tesislerimiz sayesinde farklı kaynaklardan istediğimiz zamanda ve miktarda doğal gaz temin etme esnekliğine sahip olduğumuzdan arz güvenliği noktasında bu kışı sıkıntı yaşamadan geçirmeyi hedefliyoruz.”

“GÜÇLÜ FİLOMUZ VE AZİMLİ PERSONELİMİZLE YENİ KEŞİF MÜJDELERİ VEREBİLMEK AMACIYLA 7 GÜN 24 SAAT İNANÇ VE AZİMLE ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ”
Hem Karadeniz’de hem de Akdeniz’de sismik araştırma ve sondaj çalışmalarının devam ettiğini hatırlatan Dönmez, “Bu kapsamda iki sismik araştırma ve üç derin deniz sondaj gemisinden oluşan filomuza kendi sınıfında dünyadaki beş sondaj gemisinden biri olan, 7. nesil, en son teknolojiyle donatılmış, 12 bin 200 metre derinliğe kadar sondaj yapabilme kabiliyetine sahip 4. sondaj gemimiz Abdülhamid Han’ı bu yıl dahil etmiş olduk. Güçlü filomuz ve azimli personelimizle yeni keşif müjdeleri verebilmek amacıyla 7 gün 24 saat inanç ve azimle çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

“2022 YILINDA 150 KUYUNUN SONDAJININ TAMAMLANMASINI HEDEFLİYORUZ”
Deniz alanlarının yanı sıra kara alanlarında da hidrokarbon arama ve mevcut üretimi artırma çalışmaları çerçevesinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından 2021 yılında 112 kuyunun sondajının tamamlandığı bilgisini veren Bakan Dönmez, “2022 yılında ise 150 kuyunun sondajının tamamlanmasını hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

“KARA ALANLARINDA YAPILAN ÇALIŞMALARDA SON 3 YILDA TOPLAM 223 MİLYON VARİL PETROL EŞDEĞERİ YENİ REZERV BULUNMUŞTUR”
Çukurova petrol sahasında rezerv değeri 800 milyon Dolar olan petrol keşfi gerçekleştirdiklerini hatırlatan Bakan Dönmez, şunları kaydetti:

“Bölgedeki üretilebilir petrol rezervinin yaklaşık 8 milyon varil olduğunu tahmin ediyoruz. Bunun yanı sıra Şırnak-Şehit Esma Çevik petrol sahası şu ana kadar 2022 yılında dünyada yapılmış en büyük ilk on keşif arasında yer alarak dikkati çekmektedir. TPAO son yıllarda hem karada hem de denizde arama çalışmalarına ağırlık vererek, sadece 5 sene önce günlük 37 bin varil olan yurtiçi hidrokarbon üretimini bugün itibarıyla 65 bin varil seviyelerine taşımıştır. Ayrıca kara alanlarında yapılan çalışmalarda son 3 yılda toplam 223 milyon varil petrol eşdeğeri yeni rezerv bulunmuştur.”