Google'dan temiz enerji hamlesi

Karbon emisyonlarını azaltmak için güneş, rüzgar ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarının hızla kullanıma geçirilmesi gerekiyor. Ancak bu tür projelere başlamadan önce, temiz enerji geliştiricileri ve alıcılar arasında uzun süre müzakere yapılıyor. Google bu süreci kısaltacak bir çözüm üretmenin hazırlığına başladı.

Klasik yöntemde enerji satın alacak firma önce ihale duyurusu yapıp teklif topluyor. Teklifleri inceleyip potansiyel projeleri belirledikten sonra, aday firmalardan bir kısa liste oluşturuyor. Ardından alıcı, kısa listesindeki firmalarla şartları görüşmeye başlıyor. Tüm bu süreçler genelde aylarca sürüyor. Bu sırada fiyatlar ve tarifeler değişebiliyor, tedarik sorunları ortaya çıkabiliyor.

Seattle’dan Startup firması LevelTen Energy ve Google Cloud, temiz enerji anlaşmalarının hayata geçirilmesini hızlandırmak amacıyla iş birliğine başladı. Bu amaçla geliştirilecek yeni platform sayesinde, görüşme aşaması genelde bir yıla kadar uzayan anlaşmaların üç dört ay gibi daha kısa sürelerde yapılması mümkün olacak.

Google’dan süreci hızlandıracak bir çözüm
2016’da kurulan LevelTen, yenilenebilir enerji satın alımları için satıcılarla alıcıları bir araya getiren bir firma. Şirket şu ana kadar 68,3 milyon dolar yatırım aldı. Google’ın sahibi Alphabet, 2021’de bu şirketin yatırımcılarından biriydi.

LevelTen’in önerdiği modelde, uzun ve kısa liste hazırlamadan, doğrudan analizlere bakılarak, en uygun enerji satın alımı anlaşması yapılabiliyor.

Bu anlaşma aracı, bu yılın sonunda erişime açılacak. Google bu anlaşma aracının, “temiz enerji satın alımlarında yeni bir standart haline gelmesini” hedefliyor.