Petrol altı ayın zirvesine tırmandı

Brent petrol altı ayın en yüksek seviyesine yaklaştı. Küresel piyasalarda talep patlamasıyla beraber fiyatların daha fazla yükseleceği öngörülüyor. Yurt içinde ise dün geceden itibaren motorine zam geldi.

Akaryakıt fiyatlarına son günlerde ardı ardına zam geliyor. Brent petrol vadeli işlemelerde 88 dolar bandını zorlarken Enerji Ajansı tüm dünyada petrol ürünlerine olan talebin patlama yaptığı anlattı. Yoğun talebin fiyatların yukarı yönlü desteklemesi bekleniyor. Böylelikle yükselen fiyatlar pompaya yansımaya devam edecek.

6 AYIN EN YÜKSEK SEVİYESİNE YAKIN
Petrol, merkez Bankalarının faiz oranları OPEC kesintileri ve IEA açıklamaları ile fiyatlanmaya devam ediyor. Haftanı son işlem günü 86.5 doların üzerine çıkarak altı ayın en yüksek seviyesi olan 88 dolara yakın bir yerde kaldı.

PETROL STOKLARI DÜŞÜYOR
IEA, 2023 boyunca dünya çapındaki petrol stoklarında potansiyel düşüşlerin sinyalini verdi ve bu da fiyatları potansiyel olarak daha da yükseltti. Bununla birlikte, ajans, 2024 yılında talep artışının, önceki tahminlerinden günde 150.000 varil düşüşle günde yaklaşık 1 milyon varile (bpd) düşeceğini öngörüyor.

RUSYA-UKRAYNA GERİLİMİ FİYATLARI TIRMANDIRIYOR
OPEC, küresel petrol talebinin 2024'te günde 2,25 milyon varil artacağını ve bu yıl için öngörülen günde 2,44 milyon varil artışın biraz altında olacağını belirtti. Ayrıca Suudi Arabistan ve Rusya'daki üretim kesintileri ile Rusya-Ukrayna gerilimi fiyatları destekliyor.

Ek olarak, ABD'de temmuz ayı tüketici fiyatları, Federal Rezerv'in faiz artırımlarında olası bir yavaşlama spekülasyonunu ateşledi. Ancak Çin'in karışık ekonomik verileri, gelecekteki petrol talebine ilişkin belirsizliği artırıyor.

MOTORİNE NE KADAR ZAM GELDİ?
Sektör kaynaklarının verdiği bilgiye göre, bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere motorinin litre fiyatına 1,80 TL zam gelecek. Zamların pompaya yansımasıyla motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul’da 38,31 TL’ye, Ankara’da 38,79 TL’ye, İzmir’de 38,97 TL’ye yükseldi.