Türkiye'nin enerji dönüşümünde kritik viraj: 'Çıkarılan petrol ve gazdan pay alınabilir'

Türkiye son dönemde enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için önemli atılımlar yaptı. Karadeniz'deki doğal gaz keşfinin yanı sıra Türkiye'de gaz merkezinin kurulması için yapılan girişimler bunlardan sadece birkaçı. Özellikle Libya ve Somali ile enerji anlaşmaları konusunda da önemli adımlar atıldı. Peki Türkiye başka ülkelerden çıkardığı petrol ve doğal gazdan pay alabilir mi? Gaz merkezi ne zaman kurulacak? İşte detaylar.

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş sorasın AB ülkeleri Rus gazına yönelik bazı kısıtlamalara gitmişti. Bu yılın ilk çeyreğinde ise AB ülkelerine gelen Rus gazı miktarı yüzde 23 artarak 7 milyar metreküpü geçti. Rusya'dan AB'ye gönderilen gazın yüzde 53'ü Türkiye aracılığıyla iletildi. Özellikle Rusya ve Türkiye tarafından Trakya’da bir gaz merkezi kurulmasına ilişkin bazı girişimler yapılmıştı. Trakya üzerinden bir gaz sevkiyatı yapılmak istenirken, İstanbul Finans Merkezi üzerinden bir gaz borsası kurulup fiyatların da burada belirlenmesi isteniyordu.

Türkiye’nin Karadeniz’deki doğal gaz keşfi tarihin en büyük enerji hamlesi oldu. Bunun yanı sıra Türkiye’nin Irak, Azerbaycan, Rusya gibi ülkelerle halihazırda enerji anlaşması bulunurken, Libya ve Somali gibi ülkelerle yaptığı bazı enerji hamleleri var. Bakan Bayraktar geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “Libya’da kara sahasında anlaşmaya çok yakınız. Uluslararası petrol şirketleri ile ortaklık yapıyoruz. Libya’da deniz sahası ile ilgiliyiz” açıklamasını yapmıştı.